- 05. apríl 2017
Správna výrobná prax a sanitačné procesy v potravinárstve boli témou odbornej exkurzie žiakov študujúcich výživu a šport. Ako sa dodržiavajú zásady bezpečnosti potravín a ako sú kontrolované riziká ohrozujúce túto bezpečnosť sme mali možnosť vidieť (lepšie pochopiť) v Bardejovskej mliekarni. Premena mlieka na hrudky syra, syrových korbáčikov možno nie je až taký zložitý proces, avšak ako nám prezradila naša sprievodkyňa, veľmi dôležitou súčasťou tejto premeny je práve odoberanie vzoriek, ich rozbor a zabezpečenie zdravotnej nezávadnosti mlieka, ktoré sa ďalej spracúva. Podcenenie tohto kroku by mohlo spôsobiť závažné problémy kvality finálnych produktov. Okrem týchto poznatkov sme zistili aj iné zaujímavosti, ktoré sme o „našej“ mliekarni ani netušili. Tak napr. výroba prebieha výlučne ručne, zamestnanec v jednej zmene dokáže spracovať až 12 kg syra, spracované mlieko pochádza výlučne z nášho okresu, okrem syrových produktov vyrábajú aj bryndzu a onedlho sa celá výroba rozšíri o ďalšie mliečne výrobky.
Žiaci IV.A, odbor výživa a šport